Yleisiä ohjeita asunnon ostajalle

Yhteystiedot
Kotitalon Isännöinti Oy, Helsinki

Yhtiöjärjestys tulee käydä huolella läpi. Siinä määritellään huoneistoihin kohdistuvien vastikkeiden maksuperusteet sekä erilliset kunnossapitovastuut kokien esim. parvekelasituksia.

Isännöitsijäntodistuksen tulee olla korkeintaan kolme kuukautta vanha ja kaupantekotilaisuudessa tuore dokumentti.

Ostajana saat varmuuden siitä, että asunnon myyjä on sen omistaja ja ko. todistuksesta voit tarkistaa, onko asunnolla maksamattomia vastikkeita.

Uusi ostaja vastaa isännöitsijäntodistukseen merkityistä edellisen omistajana maksamattomista vastikkeista kuuden kuukauden ajan.

Isännöitsijäntodistuksesta ilmenevä huoneistokohtainen lainaosuus on oleellinen asia, kuin myös taloyhtiössä jo tehdyt sekä tulevat korjaustoimenpiteet.

Kunnossapitotarveselvityksestä ilmenee taloyhtiöön suunnitteilla olevat isommat remontit sekä kunnossapitotyöt.

Tilinpäätöksestä selviää tiedot yhtiön taloudellisesta tilasta.

 

Osakerekisteröinti

 

Asuntokaupan  jälkeen on tarkoituksenmukaista rekisteröityä yhtiön osakkaaksi. Osakerekisteröinti ei koske ainaostaan kauppaa, vaan myös. ns. vastikkeettomia saantoja, (esim. lahjat, perinnöt, testamenttisaannot).

Alle on listattu asiakirjat, jotka isännöitsijätoimiston tulee toimittaa huoneiston osakkaiden vaihtaessa omistajaa.

 

Kauppa

 

Normaali käytäntö on toimittaa rekisteröintiä varten kopiot allamainituista asiakirjoista:

 

-Kauppakirja tai vaihtokirja, jos kyseessä on vaihtokauppa.

 

-Valtakirja siinä tapauksessa, jos omistaja itse ei ole toimittanut osakesiirtoa tai allekirjoittanut kauppakirjaa.

 

-Osakekirjakopio siirtomerkinnöin varustettuna.

 

-Varainsiirtolaskelma, jossa on laillistetun kiinteistönvälittäjän allekirjoitus. Jos ei ole käytetty välittäjää, tulee ostajan esittää veroviraston allekirjoittama/leimaama varainsiirtolaskelma tai sähköinen dokumentti varainsiirtoilmoituksen jättämisestä.

 

-Kaupparekisteriote tai todistus nimenkirjoitusoikeudesta. Jos ostaja tai myyjä on esimerkiksi yritys, yhdistys tai säätiö, tulee esittää asiapaperi, joka osoittaa myyjän tai ostajan valtuudet edustaa organisaatiota.

Asiakirja voi olla kaupparekisteri-, yhdistysrekisteri- tai säätiörekisteriote, josta selviää, että ko. henkilöllä on organisaation nimenkirjoitusoikeus tai organisaation hallituksen kokouspöytäkirja, jossa ko. henkilö on valtuutettu edustamaan organisaatiota.

 

-Puolison suostumus kauppaan. Jos huoneisto on toisen puolison omistuksessa, mutta molempien yhteinen koti, tarvitaan suostumus myös siltä, jota ei ole merkitty huoneiston omistajaksi.

 

Lahja

 

Tavallisesti rekisteröintiä varten tarvitset kopiot seuraavista asiapapereista:

-Lahjakirja. Myös suullinenkin lahja on juridisesti pätevä, mutta lahjan saajan on siinä tapauksessa muulla tavoin varmistettava lahjanantajan tahdonilmaisun sisältö isännöitsijälle.

-Osakekirjakopio siirtomerkinnöin varustettuna.

 

Perintö ja testamentti

 

Perinnöllä ja testamentilla saadut osakkaiden rekisteröintiä varten tarvitset seuraavat asiapaperit:

 

Perukirja

-Virkatodistukset (sukuselvitys). Virkatodistukset (sukuselvitys) tarvitaan lähtökohtaisesti vainajan osalta katkeamattomina 15-vuotiaasta kuolemaan asti. Virkatodistuksia tai sukuselvitystä ei tarvita, jos maistraatti on vahvistanut kuolinpesän osakkaat erillisellä dokumentilla.

 

-Mahdollinen testamentti.

 

-Osakekirjakopio.

 

-Vainajan vanhempien sukuselvitys, jos ei ole rintaperillisiä. Jos vainajalla ei ole rintaperillisiä, tarvitaan vainajan vanhempien sukuselvitykset.

 

-Avioehtosopimus (mahdollinen).

 

-Käräjäoikeuden päätös edunvalvojan määräämiseksi. Jos oikeustoimissa osapuolena on vajaavaltainen, (esim. alaikäinen), tulee useissa tapauksissa hänen taloudellisten asioiden hoitajan olla käräjäoikeuden vahvistama uskottu mies tai edunvalvoja.

 

-Maistraatin suostumus kaupan toteuttamiseksi, jos saajilla on määrätty uskottu mies tai edunvalvoja.

 

Huom. Perintö-, tai testamenttitilanteessa omistajalle ei voida myöntää yhtiökokouksessa äänivaltaa, mikäli kaikkia rekisteröintiin tarvittavia dokumentteja ei ole toimitettu isännöitsijätoimistoon. Edellä mainituissa rekisteröintitilanteissa dokumenttien läpikäynti vie aikaa, eikä sitä voida suorittaa esim. yhtiökokouksen yhteydessä.

 

Lisätietoja osakkeiden rekisteröintiin liittyen voit kysyä isännöitsijätoimistosta.

 

Usein kysyttyä isännöitsijäpalveluista:

 

Alle on koottu yleisiä isännöintipalveluihin liittyviä kysymyksiä vastauksineen.

 

-Kuka päättää isännöintitoimiston vaihtamisesta?

 

-Hallitus voi tehdä päätöksiä tästä.

 

-Millaisille remonteille osakkaan on saatava taloyhtiön lupa?

 

-Kun kajotaan putkiin tai vesieristeisiin, esim. hanan tai wc-istuimen vaihtoon sekä muihin töihin, jotka edellyttävät veden katkaisua.

 

-Vessan, kylpyhuoneen tai saunan saneeraukseen sekä keittiön allaskaapin purkamiseen sekä vaihtoon.

 

-Sähkötöihin.

 

-Rakenteisiin ja äänieristykseen vaikuttaviin muutoksiin, kantavien väliseinien muutoksiin, parketin asennukseen muovimaton tilalle tai muihin muutoksiin lattiamateriaaleissa.

 

-Lämmitykseen, vedenjakeluun ja lämmitysjärjestelmän muutoksiin, (lämmityspatterit, integroitu liesi sekä liesikupu ja ilmanvaihtoon kytketty liesituuletin ja lämminvesivaraaja).

 

-Ilmalämpöpumpun asentamiseen. (Kerrostaloon asennettavan ilmalämpöpumpun tulee olla vain viilentävä).

 

Mistä voin tilata isännöitsijäntodistuksen?

 

Isännöitsijäntodistuksen voit tilata kotisivuiltamme yhetydenottolomakkeen kautta.

 

Miten voin varata saunavuoron?

 

Soita tai laita viestiä isännöitsijätoimistoon.

 

Jalkakäytävä rapun edestä on jäänyt hiekoittamatta, keneen otan yhteyttä?

 

Ota yhteyttä huoltoyhtiöön, jonka yhteystiedot löydät rappukäytävästä. Jos ongelma on toistuva, ota tällöin yhteyttä isännöitsijään.

 

Hissi on epäkunnossa, miten toimin?

 

Soita huoltoyhtiöön ja kerro asiasta. Laita myös viestiä taloyhtiönne isännöitsijään. Mikäli olet jäänyt jumiin hissiin, soita suoraan hissihuoltoon, numeron löydät hissikorista.

 

Naapurini soittaa keskellä yötä kovaäänistä musiikkia ja aiheuttaa meteliä?

 

Vakavissa järjestyshäiriöissä soita poliisille. Laita myös viestiä taloyhtiön isännöitsijälle.

 

Huoneistoni hana vuotaa?

 

Mikäli huoneistossa on vuotavia hanoja tai wc-istuimia, tulee niistä ilmoittaa välittömästi huoltoyhtiöön. Jopa pienetkin vuodot aiheuttavat pidemmällä aikajänteellä suuria kustannuksia.

Hanat sekä wc-istuinten korjaukset ovat taloyhtiön vastuulla, mikäli huoneistoon ei ole asennettu taloyhtiön perustasosta poikkeavaa vesikalustetta. Elektronisten hanojen pattereiden vaihto ei kuulu taloyhtiölle, mikäli elektroninen hana ei ole yhtiön perustasoa.

 

Havaitsin vesivuodon huoneistossani, keneen otan yhteyttä?

 

Jos lämmitysverkosto, käyttövesiputkisto tai viemäri vuotaa, ota välittömästi yhteyttä huoltoyhtiöön, myös päivystysaikana.

Huoltoyhtiö tulee tarkistamaan tilanteen ja tilaa paikalle putkimiehen. Näin vahingot saadaan minimoitua.

 

 

Kuka vastaa huoneistoni palovaroittimista?

 

Huoneiston asukas/osakas vastaa siitä, että jokaisen kerroksen alkavaa 60m2:ta kohti on yksi toimiva palavaroitin.

 

Minne teen muuttoilmoituksen?

 

Huoltoyhtiölle tulee ilmoittaa talonkirjaa varten huoneistoon muuttavat asukkaat. Huoltoyhtiön tiedot löydät talon ilmoitustaululta.

Ilmoituksen jälkeen huoltoyhtiö vaihtaa nimen sekä oveen, että nimitauluun. Huoltoyhtiö voi avata tarvittaessa oven ainoastaan talonkirjaan merkityille henkilöille. Henkilöiden tietoja tarvitaan esimerkikis vesimaksun määrittämistä varten, joten ilmoita tiedot lisäksi isännöintitoimistoon.